ALO – Intervju dr Čedomir Vukić, Veliki Majstor Regularne Velike Lože Srbije

Ponedeljak – 21.06.2010

Srbijom vlada najmanje pet masona, a u vlasti, ali i opoziciji, ima još mnogo pripadnika masonerije! Ono o čemu se godinama priča u kuloarima, prvi put je ekskluzivno u intervjuu za „Alo!“ potvrdio veliki majstor Regularne velike lože Srbije dr Čedomir Vukić, koji je u intervjuu za naš list pričao o masoneriji u našoj zemlji i loži čiji je starešina.

– Masonerija je pokret, nije religija, iako je stariji od mnogih religija, postoji više od 6.000 godina. Ustrojstvo je hijerarhijsko, svaka loža ima svog starešinu koji upravlja ložom sa oficiriskim timom. U loži postoji rang učenika, pomoćnika i majstora. Da bi postojala, Velika loža mora da ima tri radne lože sa starešinstvom i oficirima kao i članovima. Na čelu je veliki majstor – objašnjava dr Vukić.

– Šta je cilj masonerije?

– Osnovni cilj masonerije je stvaranje dobrog društva, poštovanje dostojanstva i ljudskih vrednosti. Protiv je nacionalizma, mržnje bilo koje vrste, poštuje se princip „Brat je mio koje vere bio“. Na primer, prilikom inicijacije, primanja u ložu, onaj ko je islamske vere polaže ruku na Kuran, hrišćanin na Bibliju, jevrejin na Talmud. U svakom slučaju, mason mora biti vernik, poštujemo sve zvanične religije, a u bratstvo ne primamo članove sekti i okultnih organizacija.

– Mnogo se priča o mistično-okultnom karakteru masonskih loža, raznim teorijama zavere…

– Istina je jedina da je masonerija organizacija nejavnog oblika organizovana po pozitivnim propisima države u kojoj funkcioniše. Nije sekta, nije religija, nije okultno društvo već pokret koji poštuje postulate globalizma svih pozitivnih vrednosti u društvu.

– Ipak, imate neke „tajne“ rituale, ali i veoma strog moralni kodeks, posebno u odnosu na preljubu?

– Postoje rituali koji su tajna za profanog čoveka, ali ukoliko je neko baš zainteresovan, može preko interneta da se informiše o njima. Preljuba je najteži prekršaj. Ukoliko je učini mason sa ženom drugog masona, kažnjava se isključenjem. Svi moralni ljudski postulati se izuzetno poštuju.

– Mogu li žene biti masoni?

– Što se tiče zvanične regularne masonerije, žene ne mogu biti članovi, ali ih poštujemo kao naše sestre. Recimo, supruge kandidata ne mogu biti prisutne inicijaciji, ali kada on dobije bele rukavice, dobija još jedan par i za suprugu.

– Prošle nedelje oglasila se i Velika nacionalna loža Srbije. Kakva je to loža i kakve su vaše veze sa njom?

– VNLS ne pripada ovom tipu masonerije kome mi pripadamo. Oni su, plastično rečeno, „druga religija“. Njihov osnivač je Velika loža Francuske, osnovani su 1997. godine, funkcionišu u frankofonim zemljama i ukupno ih ima negde oko 200.000. Postoji više pobočnih organizacija takvog tipa koje nemaju primat i značaj kao RVLS.

– Doskorašnji majstor VNLS Dragan Martinović bio je sa vama u istoj loži. Zašto je došlo do raskola?

– Došlo je do neslaganja zbog politike koju je vodio Zoran Nenezić. Dragan Martinović, naš poznati slikar, i dalje je moj prijatelj i imamo dobru komunikaciju u profanom svetu, ali on pripada drugoj jurisdikciji.

– Još nekoliko velikih masonskih loža postoji u Srbiji. Koja ima primat i zašto?

– Primat imamo mi, to jest RVLS, jer pripadamo zvaničnoj masoneriji regularnog tipa koja broji oko 10 miliona članova. To je kao što postoji zvanična religija i sekte, e pa mi smo ta „zvanična religija“, a oni su za nas „sekte“.

– Priča se da u RVLS ima nekoliko ministara, koliko i da li biste mogli da nam kažete njihova imena?

– Ima pet aktuelnih ministara. Ima i drugih zvaničnika iz aktuelnog političkog života, međutim, kodeks masonerije mi ne dozvoljava da otkrijem njihov identitet. To mogu da urade oni sami ukoliko to žele.

– Navodno su masoni i opozicionari – Zoran Ostojić i Nenad Prokić iz LDP-a, ali i glumci Laza Ristovski, Miki Manojlović, advokat Dušan Vukasović, dirigent Ivan Tasovac, slikar Cile Marinković… Da li su to samo čaršijske priče ili istina?

– Stara izreka kaže: „Gde ima dima, verovatno ima i vatre.“Noviji istorijat masonerije kod nasMasonerija je obnovljena na ovim prostorima i uneto je svetlo 26. juna. 1990 godine od strane Ujedinjene Velike lože Nemačke, objašnjava Vukić i podseća da je tada za velikog majstora Velike lože Jugoslavije izabran Zoran Nenezić.

– Međutim, ubrzo nastaju problemi u VLJ jer je mnogo članova intelektualaca bilo nezadovoljno načinom funkcionisanja i neslaganja sa tadašnjim velikim majstorom, tako da se 1993. velika grupa članova izdvojila u Regularnu veliku ložu Jugoslavije, koja je uspela da se nametne kao jedina masonska vlast na teritoriji zemlje, a za velikog majstora izabran je Dragorad Tanasić. Nakon isteka njegovog mandata od dve godine, postavljen je treći veliki majstor profesor Novak Jauković, a njega je nasledio prof. dr Jovan Vasiljević. Naredni veliki majstor u dva mandata je prof. dr Srđan Stanković, koga takođe u dva mandata nasleđuje dr Petar Kostić. Tokom 2004. godine nastaju veliki raskoli u RVLJ i osipa se članstvo. Rasulo i problemi su trajali sve do odvajanja Crne Gore, kada se formirala Velika loža CG, kojoj pristupaju bivši članovi RVLJ iz Crne Gore, a na čije je čelo postavljen prethodni veliki majstor Novak Jauković. U Srbiji se 2006. godine velika grupa članova RVLJ, nezadovoljna tadašnjom situacijom i problemima, izdvaja i registruje kod Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Regularnu veliku ložu Srbije koja egzistira i danas.